Řecká kuchyně

27. července 2007 v 15:31 |  Řecko a kočky,které tu žijí
Řecká kuchyně je charakteristická jednoduchou přípravou a specifickou příjemně kořeněnou chutí. Samotná jídla jsou záležitostí sezónních změn, zejména kolem náboženských svátků jako jsou Velikonoce, Vánoce, Nový rok a pod.

Co je co v řecké kuchyniGYROS kořeněné maso opečené na roštu, nařezané na malé kousky a podávané s hranolky a zeleninou v housce nebo moučné placce. Gyros bývá většinou kuřecí nebo vepřový
SUVLAKI grilované kořeněné kousky libového masa na špejli
KEBAB plátky masa grilované na roštu
KEFTEDES kuličky z mletého masa v tomatové šťávě
SUTSUKAKI malé karbenátky v tomatové omáčce
MUSAKA brambory zapečené s masem, lilkem a bešamelovým krémem
PASTITSIO makarony zapečené s masem a bešamelovým krémem
GAVROS malé smažené rybičky
KALAMÁRI smažené kousky mořské sépie
JEMISTA zapékaná rajčata a papriky pleněná rýží nebo masem
TSATSIKI chutný a velmi oblíbený salát z jogurtu ochuceného okurkami a česnekem
CHORIÁTIKI SALÁTA řecký míchaný zeleninový salát se sýrem a olivami
FETA slaný ovčí sýr
RETSINA typické řecké přírodní víno s pryskyřicovou chutí
OUZO alkoholický nápoj pálený z hroznového vína s anýzovou příchutí
TSIPOURO pálenka z hroznového vína nebo fíků s příchutí anýzu
METAXA nejznámější koňak pálený z hroznového vína
FRAPPÉ káva připravená v šejkru z nescafé, podávaná studená s mlékem a cukrem, ale dle přání i bez mléka
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama